ΙΣΤΟΡΙΑΗ ιστορία της ελιάς ξεκινά 7000 χρόνια πριν.

Οι ελιές ήρθαν στην περιοχή της Μεσογείου της Ευρώπης από εμπόρους Φοίνικες. Με την Ελλάδα ως πύλη, ταξίδεψαν στη νότια Ευρώπη, φτάνοντας στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ως εκ τούτου, οι Έλληνες ήταν ο πρώτος πληθυσμός που καλλιέργησε ελαιόδεντρα στην ευρωπαϊκή περιοχή της Μεσογείου.

Το αθηναϊκό δημοκρατικό κράτος ήταν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής ελαιολάδου στη Μεσόγειο.

Μεταξύ του 7ου και του 3ου αιώνα π.Χ., αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ιστορικοί και γιατροί μελέτησαν το ελαιόλαδο όχι μόνο για τις θρεπτικές του ιδιότητες αλλά και για ιατρικούς / φαρμακευτικούς σκοπούς. Διατήρησαν επίσης αρχείο των βοτανικών χαρακτηριστικών του.

Η συμβολική έννοια της ελιάς - καθώς και η κοινωνική και οικονομική αξία της - ενσωμάτωσε όλους τους τομείς της ζωής στην αρχαία Ελλάδα.

Η παραγωγή ελαιολάδου συνεχίστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο. η αυτοκρατορία έγινε γρήγορα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ελαιόδεντρα και το ελαιόλαδο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις τελετές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Ιστορικά, το ελαιόλαδο έχει υπάρξει αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης.

Οι αρχαίοι Έλληνες άλειφαν το σώμα και τα μαλλιά τους με ελαιόλαδο σαν μέρος της καθημερινής τους υγιεινής. Επίσης, χρησιμοποιούσαν το λάδι για να επουλώνουν τις πληγές τους και να θεραπεύουν ασθένειες.

Ο Ιπποκράτης –πατέρας της μοντέρνας ιατρικής- αποκαλούσε το ελαιόλαδο ‘το μεγάλο θεραπευτή΄. Στον όρκο του Ιπποκράτη αναφέρονται τουλάχιστον 60 θεραπείες που είχαν σαν βάση το ελαιόλαδο.

Tο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε σημαντικά μυστήρια της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως σε βαπτίσεις, γάμους, κηδείες, κ.λπ.

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται και για το άνναμα του καντηλιού στις εκκλησίες και τα σπίτια. Μια συνήθεια συνδεδεμένη και με την καλοτυχία.

Στις ελληνικές αγροτικές περιοχές, κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί φυτεύουν και μια ελιά. Μεγαλώνει το παιδί, μεγαλώνει και η ελιά και όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία να πάει στο δημοτικό θεωρείται ότι και η ελιά είναι έτοιμη για συγκομιδή. Αυτό το ελαιόδεντρο θα ακολουθεί την οικογένεια και θα επιζήσει για πολλές γενεές, υπενθυμίζοντας και συμβολίζοντας τη συνέχιση και την εξέλιξη της ζωής.