Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά
  • 3 μελιτζάνες
  • 1 φλυτζάνι γιαούρτι
  • 1 φλυτζάνι Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες λιωμένο σκόρδο
  • 1/3 φλυτζάνι ξύδι
  • αλάτι – πιπέρι
  • μαιντανό και κάπαρη για στόλισμα
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 10 λεπτά


Προετοιμασία

  1. Τρυπάμε τις μελιτζάνες με πηρούνι και τις ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά 200 βαθμούς να μαλακώσουν.
  2. Αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζουμε. τις κόβουμε κομματάκια, τις βάζουμε στο μίξερ και προσθέτουμε το σκόρδο το Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το ξύδι. 
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με το γιαούρτι. Στολίζουμε με κάπαρη και ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Σπανακόπιτα

Υλικά
  • 1 κιλό σπανάκι ή πράσο
  • φυλλο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • άνιθο
  • αλατοπίπερο
  • 1 φλυτζάνι Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλυτζάνια τριμμένη φέτα
  • 1 φλυτζάνι τυρί τριμμέν
Μερίδες: 6-8
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
 


Προετοιμασία

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1 φλυτζάνι νερό, το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Τρίβουμε το σπανάκι στο χέρι με αλάτι και το προσθέτουμε στο νερό. Βάζουμε το Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τον άνιθο, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα τυριά.
  2. Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε το ένα φύλλο και αλείφουμε με λάδι. Βάζουμε το μείγμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο λαδώνοντάς το. 
  3. Χωρίζουμε την πίτα σε κομμάτια περιχύνουμε με λίγο λάδι από πάνω και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Γιουβέτσι

Υλικά
  • 1 φλυτζάνι Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • ½ κιλό αρνάκι ή μοσχάρι ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο 
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες ή μία κονσέρβα ντοματάκια 
  • 4 σκελίδες σκόρδο 
  • ½ κιλό κριθαράκι χοντρό 
  • 3 φλυτζάνια νερό 
  • αλάτι – πιπέρι 
  • ½ φλυτζάνι τριμμένο τυρί
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες
 


Προετοιμασία

  1. Βάζουμε το Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σωτάρουμε ελαφρά το κρέας. Έτσι μένει όλη η γεύση του. 
  2. Προσθέτουμε τη ντομάτα και το σκόρδο, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για μία ώρα
  3. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε ½ φλυτζάνι λάδι και το κριθαράκι. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
  4. Αδειάζουμε σε γιουβέτσι ή βαθύ ταψί. Προσθέτουμε το κρέας με τη σάλτσα του. Καλύπτουμε με νερό και σκεπάζουμε. 
  5. Ψήνουμε για μία ώρα στους 175 βαθμούς παρακολουθώντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Στο τέλος πασπαλίζουμε με το τυρί και ψήνουμε για πέντε λεπτά ακόμα.


Γαύρος Λαδορίγανη

Υλικά
  • 1 κιλό γαύρος ή σαρδέλα
  • 2 φλυτζάνια Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
  • ρίγανη
  • τον χυμό από δύο λεμόνια
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλατοπίπερο
Μερίδες: 4-6
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
 


Προετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε τα ψάρια και αν θέλουμε αφαιρούμε το μεσαίο κόκκαλο. 
  2. Βάζουμε τα ψάρια σε ταψάκι και από πάνω απλώνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. 
  3. Σε ένα μπουκάλι αναμειγνύουμε καλά το Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιών, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και το μαϊντανό. Περιχύνουμε πάνω από τα ψάρια. 
  4. Το βάζουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά.

Φανουρόπιτα

Υλικά
  • ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ½ φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι Έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλυτζάνι σταφίδες (μαύρες και ξανθές)
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ φλυτζάνι καρύδια
  • ½ φλυτζάνι κονιάκ
  • ζάχαρη άχνη ή/και σουσάμι για το στόλισμα
Μερίδες: 6
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
 


Προετοιμασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  2. Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα κατευθείαν στο ταψάκι που θα την ψήσουμε, αν είναι αντικολητικό, προσθέτοντας όλα τα υλικά εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες. Αν δεν έχουμε αντικολητικό, ανακατεύουμε σε ένα μπολ καλά όλα τα υλικά προσθέτοντας στο τέλος τα καρύδια και τις σταφίδες
  3. λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει από πάνω. 
  4. Όταν κρυώσει, γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη ή ελαφρά ψημένο σουσάμι.